tirsdag den 10. juni 2014

Hyldeblomstsaft, opskrift og overtro

Så blev det tid til årets hyldeblomstdrikbrygning :) 

Jeg eeeeeelsker hyldeblomstdrik men jeg elsker til gengæld næsten ligeså højt at lave det (ikke mindst fordi det indebærer en hyggelig biltur med mine forældre til vores meget hemmelige plukkested). 

Det er super nemt at lave og er pragtfuldt at have i fryseren, så man kan tage en pose op en varm sommerdag (ligesom i dag, hvor det har været over 30 grader varmt), og så drikke den som en slags saftevandskoncentrat i for eksempel danskvand eller hvidvin. 

Jeg synes, der er noget magisk ved det, at man kan plukke blomster af en busk og så, ganske få dage senere, har man en superlækker, økologisk sommerdrik. 



Hyldetræet
Hyld, Sambucus nigra er en såkaldt anthropochor, altså en plante der vokser i nærheden af menneskers boliger, for eksempel i haver, ved marker og på møddinger. Der vokser godt nok vild hyld i Danmark, men idet der er mennesker eller menneskepåvirket natur over hele landet, er den ganske svær at støre på.
Siden før-kristen tid har hylden været hellig og været tillagt utallige gode egenskaber. Desuden var hylden navnlig på Sjælland og i Sydsverige et såkaldt værnetræ. Det vil sige et træ, der forhindrede ildebrand, sygdom, død og anden ulykke i hjemmet. Uden at have belæg for denne udtalelse, går jeg ud fra, det er derfor man siger, der altid skal være en hyld på gårdene. 

Men kunne hylden beskytte en husstand kunne den også nedkalde ulykker over hjemmet, hvis man gjorde den fortræd. For i hylden boede Hyldemor (oprindeligt den fællesgermanske gudinde, Freja). 

Afhuggede man grene eller måske ligefrem fældede den, gjorde man Hyldemor så vred at hævn var uundgåelig, men da hylden blev anvendt som medicin, til saft, garnfarvning, træarbejde, legetøj samt musikinstrumenter måtte man jo af og til tage af træet. Hyldemor måtte derfor formidles og man skulle derfor først fremsige en remse som denne, inden man tog af træet:


"Hyldemor, giv mig noget af dit træ,
så vil jeg give dig noget af mit igen
"


Opskrift
40 hyldeblomstskærme (de grove stilke klippes af)
3 økologiske citroner
1 kg rørsukker
500g almindeligt sukker
40g citronsyre (eller vinsyre)
2 liter spilkogende vand

Man kan bruge brun farin i stedet for sukker og rørsukker. Så bliver drikken mørkere. 



40 blomsterskærme plukkes. Det er en god idé at tage de store.


De øvrige ingredienser


Blomsterne klippes af og de afklippede stilke smides ud



Ingredienserne placeres i et dejfad...




... og overhældes med kogende vand. Mums! Efter at have trukket i 3-4 dage, er saften færdig og kan drikkes i blandingsforhold 1-4. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tusind tak, fordi du tager dig tid til at kommentere på min blog! :)

- Katrine.